Tudja meg, miért és hogyan alakul ki a csalánkiütés

1426
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha mikroszkóp alatt vizsgáljuk a csalánfoltok kialakulását, az első mozzanat az irha felső részében az erek kitágulása. A klinikailag is látható bőrpír és bőrvörösség az értágulat következménye.csalánkiütés2

Mért és hogyan alakul ki a csalánkiütés?

A tágult erekből savó lép ki a kötőszövetbe, ennek következménye a bőr duzzanata, előemelkedése. A kötőszövetbe kerülő savó a hajszálereket összenyomja. Ennek klinikai jele a csalángöb elhalványodása. A

továbbiakban a savó felszívódik, az erek visszanyerik normális tágasságukat, és a csalángöb nyom nélkül gyógyul. A különböző mérgek, vegyi anyagok vagy a spontán képződő csalánfoltok klinikai képe azonos.

Bármennyire különböző is a kiváltó ok, a csalángöbök egy adott ponttól azonos mechanizmus alapján jönnek létre. Sokáig azonban nem volt tisztázott, hogy a különböző eredetű csalánkiütésekben mi a közös. Miért jár azonos tünetekkel a szúnyogcsípés, a csalán érintése vagy a spontán csalánkiütés?

A választ egy speciális sejtféleség, a hízósejtek felismerése adta meg. A hízósejtek a szervezetben különböző helyeken találhatók, a bőrben az erek körül helyezkednek el. Ezekben a sejtekben jellegzetes szemcsék találhatók. Ha ezek a sejtek aktiválódnak, szemcséik a kötőszövetbe kerülnek, és belőlük rendkívül aktív vegyi anyagok, ún. mediátorok szabadulnak fel. A mediátorok egyike a hisztamin és a csalánképződésben a hisztamin a legfontosabb mediátor.

A hisztamin a bőrbe beadva értágulatot, savókilépést, viszketési ingert vált ki, tehát pontosan ugyanazokat a változásokat idézi elő, amelyeket a csalángöb kialakulásánál részleteztünk.

A hisztaminnak emellett számos más batása is van, pl. a nyálkahártyákon duzzanatot, a nyáktermelés fokozódását, a hörgők simaizmainak összehúzódást, továbbá vérnyomásesést is képes előidézni. Direkt központi idegrendszeri hatásként izgatottságot, fájdalom és viszketés érzet precipitációt okoz.

A hisztamin az említett szövetek sejtjeihez meghatározott pontokon kapcsolódik, a kapcsolódási pontokat receptoroknak nevezik. A szervezet a különböző fertőzések leküzdésére ellenanyagokat termel. Ezek szerepe életmentő. Előfordul azonban, hogy az immunrendszer ártalmatlan anyagokkal szemben is ellenanyagokat termel. Ilyenek a virágporok, állati szőrök, házipor, atkák, tápanyagok, gyógyszerek stb.

Az így termelődött ellenanyagok a bízósejtek felszínéhez kötődnek, és a kérdéses allergén anyaggal együtt a hízósejtek „szétpukkadását”, és a hisztamin kiszabadulását, és csalángöb kialakulását eredményezi. Ha az allergia nagyfokú, általános tünetek is felléphetnek.

A viszketés testszerte jelentkezik, a bőrfelszín nagy részén bőrvörösség és csalánkiütés fejlődik ki. Nehézlégzés, fulladásérzés, vérnyomásesés alakulhat ki, és ha nincs gyors segítség, a legsúlyosabb esetekben légzési és keringési elégtelenség az életet is veszélyezteti.

1426
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

22581
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]