Melyek a leggyakoribb okai és fajtái a csalánkiütésnek?

1660
HOZZÁSZÓLÁS:

Csalánkiütés (urticaria): középen kivilágosodott duzzanatok (csalánfoltok), amelyek óriási feldagadt hurkává egyesülhetnek. A bór felületi részére korlátozódik.csalankiutes4

Angioneuroticus oedema: a csalánkiütéshez hasonló, de nagyobb kiterjedésű, a bőr alatti struktúrákra kiterjedő duzzanatok.

Akut, illetve krónikus forma: hevenynek tekintjük a 6 héten belül ismétlődő előfordulást, az ennél hosszabban elnyúló eseteket pedig krónikusnak.

Speciális formái: jellegzetes vonásokat mutató (ritka) kórképek (dermographismus, meleg urticaria, fényurticaria, hideg urticaria).

A csalánkiütés a bőrben fellépő allergiás reakció, amelyet fehér vagy halvány vörös csalánfoltok vagy vöröses könyékű nagy duzzanatok jellemeznek.

Alapvetően a hisztamin (egy allergiás közvetítőanyag) felszabadulása okozza a bőrben. A betegek körülbelül felénél alakul ki angiooedema – a csalánkiütés mélyebb, a bőrfelület alatti szöveteket is érintő formája.

A csalánkiütés és az angioödéma viszonylag gyakoriak: becslések szerint a népesség 15-20%-nál fordult már elő valamikor. Akut vagy krónikus csalánkiütések vagy angioödéma bármely életkorban felléphetnek, de leggyakrabban a fiatal felnőttek (a serdülőkortól a 30-as életévekig) érintettek.

A csalánkiütések oka, gyulladáskeltő anyagok felszabadulása az allergiás reakciókban kulcsszerepet játszó fehérvérsejtekből. Ezek egyike a hízósejt, a test minden részén megtalálható, elsősorban a kis erek környékén, különösen pedig a bőrben koncentrálódnak.

A bazofil sejtek a vérben keringenek. A klasszikus allergiás reakció annak eredményeként lép fel, hogy az allergiás ellenanyagok (IgE) és antigének (idegen molekulák) a hízósejtekhez és a bazofil sejtekhez kapcsolódnak, serkentvén a hisztamin és más gyulladáskeltő anyagok felszabadulását. Ugyanakkor a hisztamin felszabadulásában, a csalánkiütéseknél más tényezőknek van fontosabb szerepük.

Fizikai urticariák

Különféle fizikai körülményekre adott válaszként léphetnek fel csalánkiütések. Leggyakrabban a dermografizmus, a meleg és a hideg hatására fellépő csalánkiütések fordulnak elő.

A fizikai urticariák vagy angioödéma ritkább formái lehetnek a kontakt, a fény, a nyomás, a hővel való érintkezéstől, a vízzel való érintkezéstől, vibráció vagy testmozgás hatására kialakuló csalánkiütések.

Dermografizmus

A dermografizmus, a csalánkiütés egy könnyen felismerhető fajtája, mely közepes erősségű nyomás hatására gyorsan kialakul. Egy másik emberrel, bútordarabokkal, karkötővel, óraszíjjal, törülközővel vagy az ágyneművel való érintkezés egyaránt kiválthatja.

A dermografizmus előfordulási gyakoriságát a népesség 1,5-5%-ára teszik. A fizikai okok miatt kialakuló csalánkiütéseknek ez a leggyakoribb formája, kétszer olyan gyakori nőknél, mint a férfiaknál, és az átlagot tekintve a 30-as életévekben jelentkezik.

Sokkal gyakoribb az elhízottaknál, különösen, ha szűk ruházatot viselnek. A bőrelváltozás általában 1-2 perccel az érintkezés után a terület általános kipirosodásával kezdődik, melyet 3-5 perc múlva duzzanat és reflexes urticaria követnek. A duzzanat 10-15 perc múlva éri el maximumát.

A bőrpír el szokott múlni egy órán belül, az ödéma azonban akár 3 órán keresztül is fennmaradhat. A dermografizmus összefügghet más betegségekkel, problémákkal. Ilyen lehet egy parazitás fertőzés, rovarcsípés, hormonális változások, pajzsmirigy-zavarok, terhesség, a menopauza, cukorbetegség, az immunrendszeri zavarok, másféle csalánkiütés, gyógyszer szedése (felléphet a kezelés alatt vagy után), krónikus candidiasis, angioödéma vagy az eozinofil sejtek számának megnövekedése a vérben (utóbbi a fehérvérsejtek egy másik, az allergiához kapcsolódó típusa).

1660
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

22581
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]