Mi okozhatja a csalánkiütést?

2170
HOZZÁSZÓLÁS:


csalánkiütésA csalánkiütés egy allergiás reakció következtében létrejött bőrirritáció.
Könnyen felismerhető, mert a bőrön fehéres rózsaszín vagy piros színű kiütések, dudorok jelennek meg, amelyek általában felszíni elváltozások és rövid életűek, általában 48 órán belül eltűnnek.

Ezek a kiütések váratlanul jelennek meg, erős égő, viszkető érzés társul hozzájuk, és a folyamatos vakarás csak súlyosbítja a tüneteket. Nagyobb gyakorisággal támadja meg a bőrt, de néhány esetben a nyálkahártyákat is célba veheti.
A csalánkiütés súlyosabb formái az úgynevezett Quincke-ödéma, amelyet erőteljes allergiás reakció jellemez, ami az arc felpuffadásával jár, illetve a gége csalánkiütése, amely a glottiszt, hangrést támadja meg.

A csalánkiütést gyakran egy allergén anyaggal való érintkezés váltja ki, amely az arra már érzékennyé vált szervezetben hisztaminfelszabadulást és módosított reakciókat idéz elő: ilyen esetekben el lehet végezni allergológiai teszteket és laboratóriumi vizsgálatokat – az IgE szintjét és az eozinofilek arányát vizsgálják a vérben -, még akkor is, ha a kiváltó anyagok meghatározása különösen hosszadalmas és nehézkes.

Az allergiás reakciót kiváltó allergének gyakran gyógyszerek, konzerválószerek, baktériumok fehérjéi, bélférgek vagy egyes élelmiszerek.

Szervezetünkben néha a baktériumok rejtett gócokban lappangnak, anélkül, hogy mi erről sejtenénk bármit is, hiszen semmiféle panaszt nem okoznak. Ilyen rejtet góc lehet akár egy idült mandulagyulladás vagy epehólyag-gyulladás, a kismedencei gyulladások vagy akár egy granulómás fog is.

Akkor is allergiás alapon jelenik meg a csalánkiütés, amikor a bőrben a hisztamin-felszabadulást a közvetlenül a bőrre helyezett anyagok váltják ki. Ilyen lehet például a nyers tojásfehérje, bizonyos kozmetikai összetevők, növényi toxinok vagy a formalin is.

Azonban fontos tudni, hogy nem minden csalánkiütés allergiás eredetű. A hisztamin nem csak immunválasz során keletkezhet, hanem a bőrt érő különféle fizikai behatások okán is, tehát dörzsölés vagy nyomás miatt.

A hisztaminhoz hasonló anyagok hozzák létre a külső meleg, az izzadás vagy a fizikai megerőltetés miatt megjelenő urticákat is. De van akinél nem a meleg, hanem  a hideg vált ki hasonló reakciókat, tehát a hideg levegő vagy víz okoz csalánkiütéseket.

A hisztamin tartalmú ételek is okozhatnak panaszokat, mint például a halak, húsfélék, savanyú káposzta, sajtok, borok vagy a kolbász. Ezek általában akkor okoznak gondot, ha gyomorsavhiány-vagy túltengés, esetleg bélhurut áll a háttérben.

Sok esetben pedig egyáltalán nem derül fény a csalánkiütés valódi okára.  Gyakran egyszerűen a stressz váltja ki, de különféle belgyógyászati betegségekhez  is kötődhet, mint a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy rendellenességei.

2170
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

23565
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]