Milyen kezelési lehetőségei vannak a csalánkiütésnek?

1944
HOZZÁSZÓLÁS:

A csalánkiütések kezelésében a terápiás cél egyértelmű: a hisztamin és más allergiakeltő anyagok felszabadulásához vezető tényezők azonosítása és megszüntetése.csalankiutes6

A csalánkiütéseknek gyakori okai az élelmiszer-allergia, az élelmiszer-adalékok, a gyógyszerek, valamint a stressz. A diagnózis (és a terápia) legjobb módjának az hipoallergén diéta tűnik. A legszigorúbb ilyen diéta csak vizet, bárányhúst, rizst, körtét és zöldségeket engedélyez.

A csalánkiütésekkel leggyakrabban összefüggésbe hozott élelmiszereket (tej, tojás, csirkehús, gyümölcsök, dió- és mogyorófélék, adalékanyagok) mindenképpen kerülni kell. A vazoaktív aminokat tartalmazó ételeket még akkor is ki kell iktatni, ha közvetlenül velük szemben allergia nem kimutatható.

Az elsősorban kiiktatandó élelmiszerek a kezelt (füstölt, tartósitott) hús, az alkoholtartalmú italok, a sajt, a csokoládé, a citrusfélék és a kagyló. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az élelmiszer-adalékok kiküszöbölésének fontosságát.

Ha az adalékanyagok valóban megnövelik a hízósejtek számát a bőrben, megnövelhetik a vékonybélben is, és így jelentősen megnövelik a bélfal áteresztésének veszélyét. A hipoallergén diéta mellett hasznosak lehetnek más eszközök is: az UV fénykezelés, a C-vitamin, a B12-vitamin, a kvercetin és a pajzsmirigyhormon.

UV-terápia

Az ibolyántúli sugarakról (napfényről, bamító-ágyról) kimutatták, hogy van valamelyes hasznuk a krónikus csalánkiütések kezelésében. Használtak UV-A (ez a napfény nem barnító komponense) és UV-B (ez a barnitó sugárzás) sugárzást is. A fény leginkább a hideg csalánkiütés, a meleg csalánkiütés és a dermografizmus eseteihen használt.

C-vitamin

A nagy dózisú C-vitamin terápia szintén segíthet a csalánkiütések (és más allergiás problémák) kezelésében, mivel csökkenti a hisztaminszintet. Konkrétan, gátolja a fehérvérsejtek hisztamin szekrécióját és fokozza a hisztamin méregtelenítését. A kívánatos hatás eléréséhez legalább napi 2000 mg bevitele látszik szükségesnek.

B12-vitamin

Szóbeli közlések támasztják alá a B12 hasznosságát mind az akut, mind a krónikus csalánkiütések ellen. Noha a legtöbb beteg B12-vitamin szintje normális, érdemesnek tűnik B12 -t szedni.

Kvercetin

A kvercetin flavonoid gátolja az hízósejtek és a bazofil sejtek által termelt hisztaminnak és más allergia-gyulladáskeltő anyagoknak mind a termelődését, mind a felszabadulását. Ez a hatás arra utal, hogy a kvercetin igen hasznos lehet a csalánkiütések kezelésére.

Megerősíti ezt az a megfigyelés, hogy a nátrium-kromoglikát – a kvercetinhez hasonló vegyületből álló gyógyszer – kiváló védelmet nyújt az élelmiszer-allergének okozta csalánkiütések ellen.

Pajzsmirigyhormon

Egy kutatás alapján beszámoltak arról, hogy pajzsmirigy hormon szedése igen erőteljesen csökkentette a csalánkiütéseket olyan pácienseknél, akiknél a pajzsmirigy működése ugyan normális volt, de kimutatható volt a pajzsmirigyet támadó antitestek (az antimikroszomális és az antitireoglobulin) jelenléte.

Hét beteg közül 5-nél kezdték el a hormon adását, 2-nél pedig növelték a korábbi dózist. Csalánkiütéseik megszűntek 2—4 héten belül, amikor is a kezelést abbahagyták. 5 betegnél a tünetek 4 héten belül kiújultak, majd a hormonterápia folytatásakor 4 héten belül ismét megszűntek.

A kísérletből az a tanulság, hogy a pajzsmirigyhormon szedése alapvetően fontos, ha a pajzsmirigy csökkent működésére utaló jelek vannak, vagy ha pajzsmirigy ellenes antitestek mutathatók ki.

1944
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

22581
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]