Amit tudnia kell a vegyi anyagok okozta bőrgyulladásról

1540
HOZZÁSZÓLÁS:

A mindennapi életben a bőr állandóan érintkezik vegyi anyagokkal. Ezek közül a leggyakoribbak a víz, a mosakodó- és a mosószerek, a kozmetikumok, a ruházat anyagai, a háztartásban alkalmazott vegyszerek, valamint a munkahelyen előforduló vegyi anyagok.

Mitől függ, hogy kialakul-e irritáció?borgyulladas

Döntő többségük azonban normális körülmények között bőrkárosodást nem okoz. A bőr vegyi anyagokkal szembeni ellenálló-képessége speciális felépítésére vezethető vissza.

Elsősorban a legkülső rétegnek, a szarurétegnek az ellenálló-képessége a meghatározó, ide sorolva a szaruréteg zsírszerű anyagait és a víz megkötésében szerepet játszó vegyületeit is. Mindezek együttesen biztosítják a bőrvédő- (úgynevezett barrier-) funkcióját.

Ezen túlmenően a bőr felszínét a faggyúmirigyekből származó vékony, filmszerű zsírréteg borítja (az úgynevezett zsírköpeny), ez és a verejték is hozzájárul a védelemhez. Külön kell szólnunk a bőr regenerációs képességéről.

A különböző vegyszeres behatások, pl. a szappanos-meleg vizes kézmosás enyhe változást idéz elő a bőr szerkezetében, ez azonban nem okoz károsodást, mert a bőr regenerációs képessége ezeket az elváltozásokat kijavítja, és helyreállítja a normális szerkezetet és működést.

A bőr védekezőképessége mindezek ellenére korlátozott, ezért a vegyi anyagok egy részének károsító hatása érvényesül. A vegyi anyagok okozta károsodások két fő csoportra oszthatók.

Az egyik csoportban a vegyi anyagok fiziko-kémiai tulajdonságai a meghatározóak, ezek összefoglalóan izgató, azaz irritatív vagy toxikus gyulladásokat okoznak, a másik csoportban a szervezet megváltozott reakciókészsége a felelős a tünetekért, ezek az allergiás bőrgyulladások.

Irritatív (toxikus) bőrgyulladás

A vegyi anyagok egy része képes arra, hogy a bőr védőrétegét áttörje, és a bőrön gyulladást vagy más reakciót okozzon. Ilyenek az erős savak, lúgok, a maró hatású vegyszerek, a háborúban alkalmazott, hólyagos bőrgyulladást okozó harcászati vegyületek.

Közös tulajdonságuk, hogy a gyulladás az érintkezés, a kontaktus helyén képződik, ezért kontakt típusú reakcióról beszélünk. A gyulladást ezeknek az anyagoknak a bőrizgató, irritáló képessége váltja ki, ennek alapján kontakt irritatív vagy toxikus bőrgyulladás a helyes elnevezés.

Bár egyéni különbségek lehetségesek, erre a típusú bőrgyulladásra jellemző, hogy a tünetek mindenkin kiválthatók, a tünetek már a vegyszerrel történő első érintkezés során jelentkeznek, és az elváltozás csak az érintkezés helyére korlátozódik.

A vegyi anyagok egy másik csoportjának bőrizgató hatása csak minimális, és normális körülmények között semmiféle reakciót nem váltanak ki. Előfordulhat azonban, hogy ez a minimálisan toxikus behatás gyakran ismétlődik, a bőr regeneráló képessége elóbb-utóbb kimerül, és az újabb behatások már bőrtünetek megjelenéséhez vezetnek.

Az e típusú reakciót a károsítás halmozódó jellege miatt kumulatív irritatív bőrgyulladásnak nevezzük. Jellegzetes példa a túl gyakori szappanos-melegvizes kézmosás, vagy a rendszeres mosogatás okozta bőrelváltozás.

Heveny irritatív (toxikus) kontakt bőrgyulladás

Számos irritatív hatású vegyi anyagot ismerünk. Ezek nagy része a munkahelyeken fordul elő, de megtalálhatók az otthoni környezetben is háztartási szerként, kertészeti anyagként vagy hobbik kellékeként.

A közvetlen bőrérintkezésen kívül speciális érintkezés is lehetséges. így pl. a műanyagok feldolgozása (vágása, őrlése, hevítése) során keletkező, levegőben szálló por bőrgyulladást okozhat a közelben tartózkodók arcán.

Külön csoportot képeznek azok az anyagok, amelyek önmagukban a bőrrel érintkezve nem okoznak semmiféle elváltozást, de napfény hatására toxikussá válnak. Pl. a kőszénkátrány a bőrre fröccsenve nem mérgező, de ha napfény is éri a kérdéses területet, hólyagos bőrgyulladás lesz a következmény.

1540
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

22581
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]